lauantai 11. joulukuuta 2010

Aktivistitoukat

Muusitoukat osallistuvat muiden puuhiensa ohella myös kansalaisaktivismiksi laskettavaan toimintaan. Vaikka ihmisoikeus- tai ympäristönsuojeluasiat ovat tietenkin sellaisia juttuja, joista joka toukalla on omat mielipiteensä ja näkemyksensä, yhteinen nimittäjä löytyy tietyn yhdistyksen helmoihin kietoutumisesta tai niihin kompastumisesta: kaikki toukat osallistuvat Oulun SETA ry:n toimintaan.


Nuoremmat toukkaset ovat saaneet ensi vuoden alusta luottamustehtävän yhdistyksen hallituksen varajäseninä. Vanhin, Kettu-muusitoukka, on 7 lihavaa vuottaan hallituksessa istunut jo aiemmin, ja nyt viettää eläkepäiviä (tahi välivuosia, kukapa sen tietää). Vertaisryhmien vetäjiksikin muusitoukat taipuvat, ja ovat todenneet sen mukavaksi ja palkitsevaksi puuhaksi.


Kesällä muusitoukat iloitsivat 500 muun kanssa karnevalistisessa North Pride -kulkueessa. Vaaleanpunaiset ilmapallot keikkuivat lempeässä kesätuulessa, kun kulkue pyrähti Oulun kaupungintalolta kävelykatua alas torinrantaan ja sieltä pitkälle, leppoisalle piknikille Kuusisaareen. Muusitoukat marssivat sillä kertaa Rovaniemen SETA:n plakaatin takana tukeakseen pienempää järjestöä ja kunnioittaakseen eräiden toukkien juuria.



North Priden viattoman kepeä iloisuus tuikkasi ilmeisesti johonkin tunkkaiseen ampiaispesään, josta pörähti ilmoille muutama historiallisiin asenteisiin jumittunut ärhäkkä pistiäinen. Vaikka itse kulkue oli rauhallinen, tapahtumaa uhattiin pommi-iskuilla. Myöhemmin syksyllä hitaammat pörriäiset pääsivät liikkeelle ja jättivät verellä maalattuja uhkauksia Oulun Setan aktiivin ja parin muun yhteiskunnallisesti aktiivisen henkilön kodin tuntumaan. Viimein joku tuikkasi pikku piikillään, ja pisti paria homoa turpaan näiden poistuttua Setan bileistä.


Kun näiden tapahtumien seurauksena hyvät tyypit järjestivät tapahtuman sloganilla "Yhteinen kaupunki - Me emme pelkää", muusitoukat olivat tietenkin mukana. Ja niin oli noin 150 muutakin hyvää tyyppiä. Marraskuisessa iltahämärässä oli vähän vilpoista kuunnella puheita, mutta vaaleanpunaiset kynttilälyhdyt sentään lämmittivät. Marssin lähdettyä liikkeelle helluntaiseurakunnan feissarit jakoivat osallistujille kutsuja omaan nuorisotoimintaansa. Poliisiystävämme pysäyttivät perjantain alkuillan liikenteen, jotta kulkue pääsi etenemään. Tarkoitus oli marssia yleisesti viharikoksia ja suvaitsemattomuutta vastaan, mutta niin osallistujien motiiveissa kuin uutisoinnissakin marssin teemoista nousi näkyvimmin esiin seksuaalivähemmistöjen oikeuksen puolustaminen. Mikäpä siinä.


Sateenkaarilippuun kääriytyneet muusitoukat siemailivat marssin jälkeen järjestäjien tarjoamia kuumia juomia, ja tuumivat että tällaiseen voidaan osallistua uudestaankin. Kunhan varpaat vaan ehtivät sulaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti