keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Sushi


Maki-rullat kolmelle





Tarvikkeet ja ruoka-aineet
  • 4 dl sushiriisiä
  • pullollinen riisietikkaa (esim. Blue Dragon), lisäksi suolaa ja sokeria
  • merilevälevyjä (nori)
  • tuubi wasabia
  • täytteeksi esim.  raakaa ja suolattua kalaa, jättikatkaravun pyrstöjä, kurkkua, avokadoa, paprikaa...
  • bambumatto rullien käärimiseen
  • soijakastiketta
  • hillottua inkivääriä
  • syömäpuikkoja


Riisin valmistaminen

Eniten sushin tekemistä itse jarrutti pelko riisin valmistamisesta oikein. Miten osaan leikata riisin oikein, kuinka ihmeessä teen sushietikkaliemen ja "pirskotan" sen riisiin! Mistä edes saa sushiriisiä! Sushiriisiä löytyy ainakin Stockmannilta, pienistä aasialaisista ruokamyymälöistä sekä suurimmista marketeista.

Sushiriisin (sumeshi) ehkä rasittavin valmistusvaihe on riisin huuhteleminen kunnes kattilaan laitettaessa se ei enää samenna vettä. Helpointa on pyöritellä riisiä käsin isossa siivilässä juoksevan veden alla sekä lopuksi pari kertaa kattilassa runsaassa vedessä. Huuhtele neljä desilitraa sushiriisiä joko edellämainituin tavoin tai vapaalla tyylillä, ja laita ne riisimäärän huomioonottaen suureen kattilaan. Lisää (ainakin) 4,5 desiä vettä (vettä tulisi olla noin parin sentin verran riisien yllä) ja anna liota viidentoista minuutin ajan. Likoamisen jälkeen kiehauta vesi ja anna riisien kiehua miedolla lämmöllä kymmenen minuuttia. Älä missään vaiheessa sekoita riisiä, myös kannennostelua tulisi välttää keittämisen aikana - riisi ei pala pohjaan, mikäli lämpötila vain on matala! Kiehuttelun jälkeen anna riisin "vetäytyä" poissa levyltä vielä kymmenen minuutin ajan.

Riisin valmistuessa on hyvää aikaa valmistaa etikkaliemi. Kiehauta neljää desilitraa kohden seitsemän ruokalusikallista riisietikkaa, puolikas ruokalusikallinen suolaa sekä neljä ruokalusikallista sokeria. Sekoita kunnes suola ja sokeri ovat liuenneet riisietikkaan ja jäähdytä seos.

Kaada riisi matalaan, laakeaan astiaan ja liruttele etikkaliemi riisin päälle sitä samalla leikaten, eli käytännössä käännellen jollain lastamaisella keittiövälineellä. Samalla riisiä olisi hyvä jäähdyttää, esim. kahdella Normihomolehdellä, kuten seuraavassa kuvassa (tavallinen A4-paperiarkkikin käy).



Seuraavaksi esille otetaan bambumatto, jonka päälle asetetaan merileväarkki. Arkin päälle levitetään (helpoimmiten) käsin jäähtynyttä riisiä. Käsien kostuttaminen välillä vedessä estää riisin takertumista kokonaan sormiin. Riisiä ei levitetä koko leväarkille, vaan arkin yläreunaan jätetään noin kolmen sentin verran tyhjää, jotta rulla saadaan pysymään kiinni. Arkin alareunaan asetellaan pitkittäin (huomaa rullaussuunta!) viipaloidut ainekset.


Kuvassa on ahkera muusitoukka päättänyt rullata makin sisään kurkkua, paprikaa sekä tuoretta merilohta. Täytteiden asetuttua paikoilleen voi loheen sipaista koko pituudeltaan kevyesti wasabia.

Makin rullaus aloitetaan itseä lähinnä olevasta päästä. Bambumattoa apuna käyttäen aletaan kääriä rullaa kokoon pitämällä alkupäässä täytteet suurinpiirtein kasassa. Tässä alkuvaiheessa on hyvä ottaa hyppysillä tuntumaa merileväarkkiin ja pikkuisen avittaa sitä kääriytymään täytteiden ympärille. Kieritä maton avulla koko leväarkki tiiviille rullalle. Tyhjää tilaa rullan sisältä voi poistaa puristelemalla tasaisesti sushipötköä bambumaton sisällä - liika puristelu pursottaa täytteet ulos.


Kun kaikki rullat on kieritelty, annetaan niiden viilentyä ja vetäytyä jääkaapissa. Ennen syömistä leikkaa pötköistä terävällä, tarttumisen estämiseksi etikassa tai vedessä kostutetulla veitsellä halutun paksuisia paloja. Aseta palat tarjolle soijakastikkeen sekä wasabin kanssa. Makeja syödessä voi palasten välillä "neutralisoida" makunystyränsä hillotulla inkiväärillä, jota myös myydään valmiina.

Mikäli haluaa paneutua perinteisten tapojen mukaiseen juomiseen sushin yhteydessä, varataan "alkumaljaksi" sakea, jonka jälkeen siirrytään olueeseen. Alkuruoaksi voi myös tarjota misokeittoa, jota voi nopsasti valmistaa itse tai vielä nopsemmasti ostaa valmiina.




Jälkipuinti

Mikäli haluaa välttää merilevän kääriytymisen rullan sisälle, voi merileväarkin leikata kahtia ennen sen täyttämistä. On kuitenkin makuasia, haluaako sushistaan myös ulkonäön puolesta samanlaista kuin ravintolassa.
Päätypalat tarjoiltakoon merilevästä eniten pitävälle!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti